top of page

Rötter

Viksjö
1967
Viksjö - Slåttervägen

Namnet Viksjö är i Järfälla omnämnt på en runsten från 1000-talet. Denna runsten kan idag ses stående på Folkhögskolans tomt i västra Jakobsberg. Runskriften kan uttydas innehålla namnet Vikhusum och som senare har blivit namnet på en stor gård här, nämligen VIKSJÖ. Länk.


Jakobsberg, stationssamhälle vid Enköpings-banan, har folkhögskola, 1700 invånare. Med början av 1960 genomgick Järfälla kommun en stor förändring. Från att ha varit en liten idyll med ett stort antal handelsträdgårdar hade den politiska ledningen i Järfälla beslutat att kommunen skulle expandera. I början av 1960-talet byggdes det så mycket i Järfälla att befolkningen ökade med som mest omkring 4000 personer per år (uppslagsbok från 1952).

 

Det var i vårt område A som utbyggnaden av Viksjö startade 1967. Det var ett gigantiskt byggprojekt att genomföra en så stor byggnation. Byggnadstiden för hela Viksjö var planerad till 10 år. Det blev av naturliga skäl förändringar i en del områden mot vad som var planerat. Byggkapaciteten gick redan på bristningsgränsen bl.a. på grund av att Miljonprogrammet (att bygga en miljon bostäder i Sverige under tio år) också krävde byggresurser på andra håll.

 

Inflyttningstakten var från början planerad till att bli en gatsida var 14:e dag men blev i realiteten en gata per månad. En hög byggnadstakt präglade området och man undrade nog lite till mans hur det var med yrkeskunskapen hos byggjobbarna. Ibland restes flera hus om dagen ­– omålade.

Uteliv
Jakan
Mycke promenader blir der

Kulturstig--en kultur på stigar och vägar. Här följer några promenadturer vi under åren genomfört runt om i Viksjö/Järfälla. Vid ett antal platser går att läsa om intressanta notiser om känt och okänt, stort och smått som det går att träffa på utefter promenadvägarna.


Vi har under åren gått genom den vackra och intressanta Mälarnaturen som finns överallt omkring oss. Den bär vittnesbörd om de människor som levat här - från de fattiga i koja till de kungliga i slott - men också om tidig industriell verksamhet vid tegelbruket, folkskolans framväxt och nutidsmänniskans behov av rekreation och fritid.

 

Här länkar om vandringar vi gjort under åren och information om platser och historiska begivenheter omkring Slättervägen.

 

1. Hummelmora och Görvälnområdet.

        Kulturstigar i Järfälla – Görvälnturen.

 

2. Kallhäll, Ängsjo, Stäket.

        Krogar i Järfälla.

        Broarna i Stäket - intro, programmet.

 

3. Barkaby-Skälby.

       Barkarby station.

       Häradsvägen – i förfädrens fotspår.

 

4. Jakobsberg-Säby.

       Om Görväln och Säby.

       Vandring runt Säbysjön.

       Området kring Aspnäshusen.

Livet
i början
Livet i området

Vilka var våra nya grannar? Spännande att få se. Alla var unga och vänliga och många hade redan flera barn. Man tror knappt att det är sant att det på Slåttervägen med 30 hus, fanns 42 barn vid ett och samma tillfälle. Kommunal barnomsorg fanns delvis. Cilla gick på ett fritidshem nära nuvarande Viksjö Centrum. Om barna var sjuka kom det hem en barndagvårdare.


De nya lekparkerna var ett kärt tillhåll. Här skapades kontakter mellan barn och mellan föräldrar. När skoldagen var slut var det bara för barnen att bege sig till lekparken för att där mäta sina krafter. Där förekom dagligen fotbollspel.

 

En septembernatt 1969 blåste det storm över Sverige. Det dånade väldigt i vårt hus och det small som skott kring huset. Men vi somnade. På morgonen kom Cilla in till oss och kolla läget. Ingen skog kvar, sa hon, när hon kollade ut. Det var inte bara kring vårt hus som stormen farit fram, utan överallt. Många träd hade blåst omkull. Det var en förskräcklig syn att se på morgonen. Alla skogs-partier kring vår bebyggelse var berörda. 

 

Under de första åren i området fanns inte Viksjö centrum. Därför kom två livsmedelsbussar och även en bokbuss varje vecka till vårt område. En Press-byråkiosk öppnades vid nuvarande busshållplatsen vid Viksjöleden nedanför oss och fanns där under några år.

 

Utbyggnaden av Viksjö enligt den ursprungliga planen blev klar efter 18 års byggnation, mot planerat 10.

Historia och Rötter

Mer kommer...
Videos
mm
Videos och bilder

Här skall videos och bilder in.


Videos.

 

Bilder.

Här bor vi. Viksjö sett från ovan. Tillfällena är många när vi efter någon resa ut i världen flugit in och sett Viksjö på detta sätt från ovan.

Görväln har blivit något av en "hemmahamn" för oss. Här har vi vandrat åtskilliga gänger. Här hade Cilla och Janne sin bröllopsfest. Görvälns slott har genomgått många förändringar under årens lopp.

 

Här en liten exposé runt slottet från en utsändning av Järfälla lokalTV från 2012.

© 2023  WeeTooSLÄKTVIDEOS

  • w-googleplus
  • Twitter Clean
  • w-facebook
bottom of page